Teknoloji

Korsan indirmeler ikinci altın çağını yaşamaya hazırlanıyor

Dijital müzik devriminin yaşandığı 2000’li yılların başında milyonlarca müziksever, kaset/CD ve albümlerindeki şarkıları MP3’e dönüştürüp Napster’a yükleyerek dünya çapında bir korsanlık devrimi başlattı.

Müzik ve film müziklerinin artık “telif hakkıyla korunan” eserler değil, kamuya ait kültürel zenginlikler olduğunu savunan bu romantik korsan söylem, ancak 10 yıl içinde müzik/medya şirketlerinin ve Napster gibi korsan servislerin demir yumruğu altında ezildi. Milyarlarca dolarlık telif hakkı cezaları nedeniyle kapatılmak zorunda kaldı. ayrıca onların yerleri Spotify’ı, iTunes’u, Apple Müzik, Youtube müzik Bunu ücretli abonelik hizmetlerine bıraktılar. Bugün müzik endüstrisi milyarlarca dolarlık gelirinin çoğunu Spotify gibi hizmetlerden kazandıkları paradan elde ediyor.

Ama korsanlık geri gelecek gibi görünüyor . Tüm dünyada enflasyonun yükselmesi, insanların kiralarını bile ödemekte zorlanması, “zengin” batı ülkelerinde bile insanların Tiktok/Twitter/YouTube gibi hizmetlerin pahalı olmasından ve geçinememekten şikayet etmesiyle beklenen şey gerçekleşti. müzik bölümünde de var. İnsanlar abonelik bedeli ödemeyi bırakıp, beğendikleri müzikleri yasa dışı korsan hizmetlerden indirmeye geri dönmeye başladılar.

Geçtiğimiz yıl yasa dışı müzik indirme siteleri 17 milyardan fazla ziyaret edildi. bu da Bir yılda yüzde 13 artış Anlamı. Böyle devam ederse sadece 4-5 yılda her yıl yüz milyar ziyarete ulaşmak zor olmayacak. Bu, yüz milyonlarca insanın korsan müzik indirdiği anlamına geliyor. Bu rakamlar dünyanın Napster dönemine dönüşünü işaret ediyor olabilir.

Korsanlığı inceleyen bir araştırma firması olan Muso, Spotify ve Apple Music gibi müzik dinleme hizmetlerinin yüksek fiyatlarının insanları yasa dışı indirmelere ittiği sonucuna vardı. Kısa sürede artan aylık bir fiyat ödemek yerine, giderek daha fazla tüketici, sesi doğrudan YouTube çekimlerinden kopyalayan ve bunları indirilebilir MP3 veya .wav belgelerine dönüştüren web sitelerini kullanıyor.

Muso’nun takip ettiği müzik korsanlığının yaklaşık %40’ı bu” Youtube ‘dan mp3’ e Yepyeni YouTube’dan MP3’e sitesi, plak şirketiyle ilgili bir dava nedeniyle kapatıldı, ancak parodileri gerçekte varlığını sürdürüyor. Kolay bir Google araması, bu sitelere giden düzinelerce mavi bağlantıyla sonuçlanır ve bunlar internetteki en büyük ses korsanlığı biçimidir.

YouTube’un sahibi olan Google’ın kullanıcıları doğrudan bu korsan sitelere yönlendirmesi ve bu sitelerin YouTube’a milyarlarca ziyaret getirmesi sorunu daha da ağırlaştırıyor. Google’ın hizmet şartlarında telif hakkı ihlaline karşı katı politikaları var ancak bu müzik korsanlığı sitelerinin görmezden gelindiği görülüyor.

Görünen o ki, Napster’dan 20 yıl sonra yeniden “milyar dolarlık” müzik telif hakkı kavgalarını haber yapmaya başlayacağız. Ancak bu kez telif davalarında sadece korsan şirketlere/sitelere değil, bu sitelerden müzik indiren kullanıcılara da zarar vermek isteyeceklerini düşünüyoruz, çünkü internet artık 20 yıla göre çok daha sıkı bir kontrol altında. Kimin hangi siteden hangi siteye girdiğini, hangi belgeyi indirdiğini tespit etmek artık mümkün değil. çocuğun işi.

Napster davalarında halkın Napster’a olan ilgisini kesmek için birkaç saf kullanıcının evine yüzbinlerce dolar para cezası kesildiğini hala hatırlayanlar varsa, Napster’ın Napster’a olan ilgisinin kesildiğini varsaymak zor olmasa gerek. Aynı formül yeniden ve bu sefer daha güçlü bir şekilde kullanılacak.

guclukonak-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu